Redőnyök

Külső tokos redőnyök:

A külsőtokos redőnyök egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen típusú nyílászáróra könnyen és egyszerűen felszerelhetőek. A szerelés történhet a nyílászáró beépítését követően, de akár utólag is. Mivel a redőny az ablak külső oldalán helyezkedik el, nem alakulhat ki hőhíd és ezért nem igényel külön hőszigetelést. Színével és változatos formavilágával nagymértékben emelheti a lakóépület homlokzatának színvonalát.

Műanyag redőny: (külső tokos)

Lemezből hajlított tokvéggel rendelkezik, melynél a henger forgása acélcsapszegen történik. A lefutósín egy vastag műanyag profil. A redőnytok gyárilag festett Lindab lemezből van hajlítva. Látható külső ütközővel rendelkezik. A tok és a lefutósín fehér és sötétbarna színben rendelhető, a lamellák azonban többféle színben elérhetőek.

Lehet fém tokos: Alumínium tokvéggel rendelkezik, a henger forgása golyós csapágyon keresztül történik. A lefutósín egy vékony gumibetétes vagy kefés műanyag profil. A redőnytok gyárilag festett lemezből van hajlítva. Rejtett ütközővel rendelkezik. A tok és a lefutósín fehér és sötétbarna színben rendelhető, a lamellák azonban többféle színben elérhetőek. Elérhető beépített rolós rovarhálóval is.

Vagy műanyag tokos: Paraméterei megegyeznek a fém tokos redőnyökkel, azzal a különbséggel, hogy a tokszerkezet műanyagból készül. Elérhető beépített rolós rovarhálóval is. Csak fehér színben rendelhető.

Alumínium redőny: (külső tokos)

Az alumínium redőnyök kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Régi rosszul szigetelt ablakoknál csökkenti a hőveszteséget, nyáron pedig hűvöset biztosít. Szilárdságának köszönhetően a betörések ellen is védelmet nyújt. Csökkenti a beáramló külső zajokat.

Az alumínium redőnyök nagy színválasztékban állnak rendelkezésre, Ral színskála szerint bármilyen színben kérhetőek illetve elérhető faerezetmintás alumínium redőny is. Az alumínium alkatrészeket színterezéssel felület kezelik a tartósság biztosítása érdekében. A lamellák belsejében poliuretánhab található, ez biztosítja a hő- és hangszigetelést. A lefutó sínekben kefés betét csökkenti a zajt és megakadályozza a por beszivárgását.

Az alumínium redőnyök acél tengelyekkel vannak szerelve. Működtethetőek gurtnival áttételes kézi hajtóművel vagy elektromotoros meghajtással.

Vakolható tokos redőnyök (külső tokos)

A külső tokos vakolható redőnyök műszaki tartalmukban megegyeznek a külső tokos redőnyökkel, egyetlen fontos különbség - mely meghatározza az egész redőny kinézetét - hogy a felső redőnytok a falba rejthető. Csak a redőnytok alsó része látszik ki, mely egyben a szerviznyílás is.

Ezen tulajdonság miatt már az épület tervezésénél, de legkésőbb a nyílászárók behelyezésénél figyelembe kell venni a redőny helyigényét és ennek megfelelően biztosítani kell a redőnytok rejtett elhelyezhetőségét. A tok rendelkezik egy külső éllel, mely biztosítja a homlokzati hőszigetelő anyag (pl.: heraklith) felfogatását és ezáltal válik vakolhatóvá.

A külsőtokos redőnyökhöz hasonlóan a redőny az ablak külső oldalán helyezkedik el, nem alakulhat ki hőhíd és ezért nem igényel külön hőszigetelést. A vakolható tokos redőnyök alkalmazhatóak műanyag és alumínium redőnyök esetében is.

 

 

Felső tokos redőnyök: (beépített, nem külső tokos!)

A felső tokos redőny a nyílászáró tetejére van felszerelve, így azzal egyidejűleg kerül beépítésre. Az épület tervezésénél és a nyílászáró gyártásánál is figyelembe kell venni a redőny méreteit és ennek megfelelően kell biztosítani az elhelyezhetőséget.

Mivel itt - a másik két típussal ellentétben - nem a külső oldalon helyezkedik el a redőny, hőszigetelés kialakítása szükséges a hőhíd elkerülése végett, a redőny tok belső részében polisztirol szigetelő anyag található. A redőny szerviznyílása a lakásban található. A vakolható tokos redőnyök alkalmazhatóak műanyag és alumínium redőnyök esetében is.

 

 

 

 

Redőny