Műanyag ablak és ajtó kiegészítők

Szabályozott szellőztetők

Szellőzők

Életvitelünkből adódóan lakóhelyiségeinkben fokozatosan nő a páratartalom, amit csak kellő szellőztetéssel lehet megszüntetni. A nem- vagy nem megfelelő szellőztetés, könnyen penészesedését okozhat, különösen a nem megfelelően szigetelt falú épületeknél. Az új tökéletesen záródó ablakoknál, ezt a problémát az ablakokba szerelt légbevezető szerkezetek oldják meg, mégpedig szinte automatikusan.

A szellőzési rendszer "passzív" elemeinek működését különböző módokon szabályozzuk, hogy alkalmazkodjunk minden helyiségben a szellőzési szükséglethez.

A szellőző levegő mennyiségét különböző módokon befolyásolhatjuk: páraszabályozással, manuális működtetéssel. A légbeeresztőket alapvetően két csoportba lehet sorolni:

  • Állandóan nyitott vagy kézi működtetésű légbeeresztők
  • Páratatalom szabályozású automata szellőzők

Kézzel állítható szellőző

A szellőzés állítható, a légáram iránya változtatható.


Páratartalom szabályzású légbeeresztők nyílászárókba

A páraérzékelős technológia különleges helyet foglal el a szabályozott szellőzési rendszerek területén. Köztudott, hogy egy lakásban a pillanatnyi páratartalom is jól jelzi a levegő szennyezettségének mértékét. Ezért a légbevezetők többsége páraérzékelővel rendelkezik, melyek az adott helyiségben a belső relatív páratartalom szerint szabályozzák a levegő mennyiségét.

A szellőzőelemek egész évben optimálisan szellőztetnek, mindig ott ahol és amikor szükséges, illetve mindíg csak megfelelő mértékben. Az érzékelő automatikusan figyelembe veszi a belső hőmérsékletet is, amely döntő pontja a speciális és pontos hőmérsékleteti együttható beállításának.

A páraszabályozott szellőzőelemek érzékelője és működtetője azt az ismert fizikai jelenséget használja ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom emelkedésekor és összehúzódnak, ha a levegő szárazabbá válik. Minél nagyobb a helyiség levegőjének páratartalma, annál jobban kinyitnak a szellőzőben található zsaluk.

 Letötlthető Aereco légbevezető prospektus   Letötlthető ATC Isola2, részletes adatlap    Letötlthető ATC Isola HY, részletes adatlap