Penész és gomba a lakásban

Tudja az okát, hogy miért penészes a lakása valamelyik helyiségének fala?

Tudja az okát, hogy miért penészes a lakása valamelyik helyiségének fala?
A falakon megjelenő penész, gomba kizárólag a neki kedvező környezetben alakul ki, ami nem más mint a légtér magas nedvességtartalma.

Otthonunk páratartalma kb 45-60 % között elviselhető. A páratartalom változása, növelése a mindennapi jelenlétünkkel is folyamatosan változik. Tudta hogy a lakásban a virágok, főzés, mosás, fürdés stb. akár 90 %-ra is növelheti a páratartalmat, vagy hogy a sűrű szövésű függöny gátolja a szellőzést?

Ezen tevékenységekből adódó magas páratartalom, alapesetben nem okoz problémát, ha gondoskodunk a rendszeres szellőztetésről. Abban az esetben, ha nem megfelelően, vagy ritkán szellőztetünk, megnő a helységek pára tartalma ami kedvez a penész és gombák elszaporodásában.

A természetes szellőzés a lakásban, ezidáig az elvetemedett, huzatos régi szerkezeten keresztül szellőzőként működött. Ha megszüntetjük a természetes szellőzést egy új nyílászáró cseréjével, megszűnik a levegő szabad áramlása a belső és külső légtér között.

Ezért fontos a gyakori szellőztetés, ami nem azt jelenti, hogy megbuktatom az ablakszárnyát, és lehűtöm, főleg télen a falakat, hanem teljes szárny nyitásával, akár több ablaknál egyszerre gyors légcserét, kereszthuzatot hajtunk végre.

A penész ott kezdődik ahol, legalább 72 órán át meghaladó, 70% feletti a páratartalom. A penész az emberi egészségre is rendkívül káros. Ismertető jelei a dohos és kellemetlen szag, valamint a fülledt levegő és a falon megjelenő fekete színű foltok.

Ha ilyen jelenséget tapasztal, keresse fel cégünket és kérésére, ablakba beépíthető automata vagy kézi működtetésű szellőzőt építünk be, mellyel csökkenthető a páratartalom. Ezen szellőzők óránként képesek 30-40 légköbméternyi terület kiszellőztetésére, úgy, hogy Önnek nem kell semmihez nyúlnia.

Vigyázzon az egészségére, és ne fogja a penész megjelenését az új műanyag vagy fa ablakára.