Nyílászáró fogalmak

Profil, Vasalat, Üveg, Légkamra, Üveg k értéke, Léghanggátlás

Profil: A profil az a része a nyílászáróknak, amit a köznyelv keretként, illetve tokként ismer, ebben kerül elhelyezésre az üveg. A gyártás folyamán a pontos méretezés és illesztés elengedhetetlen a jó záródás érdekében, ami az általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Vasalat: A nyílászárók azon része, ami a nyílásért, illetve a záródásért felelős. A felhasználó a kilincs segítségével mozgatja a vasalatot. A megfelelő záródás érdekében fontos a jó minőségű vasalat szakszerű beépítése, ami az általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Üveg: Jelenleg forgalmazott kültéri nyílászáróink kivétel nélkül thermo üveggel készülnek. Az alap üveg rétegrend 4-16-4-es, ami azt jelenti, hogy két 4mm-es üveg között 16mm-es légrés található.

Légkamra: Hogy egy szerkezet hány légkamrás, az attól függ, hogy az elválasztandó teret hány légréteggel választja el a szerkezeten belül (ez a érték a profil jellemzője). A légkamra azért fontos, mert minél magasabb légkamra számú és minél szélesebb profil vastagságú egy szerkezet, annál jobb hő és hangszigetelő, illetve a szilárdságát is ez befolyásolja. Jelenleg az öt kamrás szerkezetek, a leg elterjedtebbek, melyek a legmagasabb igényeknek is megfelelnek. A három kamrás szerkezetek U értéke 1,3 és 1,5 W/m2K között, míg az öt kamrás szerkezetek U = 1,1 és 1,3 W/m2K között vannak.

Üveg K értéke: Az üveg K értéke az üveg hőátbocsátási tényezője, ami az alap rétegrendű 4-16-4 -es üvegnél K = 2,8. Ez az érték is már egy jó értéknek számít, de ez a szám minél alacsonyabb, annál jobb az üveg hőszigetelése. Ennél erősebb a 4-16-4 rétegrendű Low-e üveg, aminek K értéke K = 1,4. Ezt az üveget argon gázzal megtöltve jutunk el a K = 1,1 értékig. Általában a piaci igények és klímánk ennél erősebb üveget Magyarországon nem követelnek.

Lég hanggátlás: A lég hanggátlás a szerkezet hangszigetelő tulajdonsága, mértékegysége a dB. Az alap rétegrendű üveg (4-16-4) Rw = 32 dB. Ez az érték egészen 45 dB-ig növelhető, ilyen üveget repülőterek közelében szoktunk alkalmazni. A lég hanggátlás növelhető az üvegvastagsággal, illetve eltérő üvegvastagság használatával és SF6 gáztöltésssel.