A vasalat és biztonság

Az ajtók, ablakok két fő része a szárny és a tok.

Az ajtók, ablakok két fő része a szárny és a tok. A tok szerepe sokrétű, egyrészt az ablakot vagy az ajtót a befogadó falhoz kapcsolja, hordozza a szárnyat vagy a szárnyakat a vasalás közvetítésével, biztosítva a mozgatást és a zárást. Ahhoz, hogy a mozgatás és a zárás optimális legyen, nagyon jó vasalatokra van szükség.

A régi vasalatok gyenge minőségű anyagból, pontatlanul készültek, gyakran akadoztak, hibásan működtek. Az újakhoz magas szilárdságú ötvözeteket használnak, bírják a hőszigetelő üvegszerkezet s az üveget befogadó masszívabb keret megnövekedett súlyából eredő terhelést, igénybevételt, alacsony súrlódásúak, korróziómentesek, ugyanakkor többpontos záródást biztosítanak.

A vasalatgyártók betörésgátlás céljára a standard széria mellett biztonsági változatot is kínálnak. A betörésbiztos ablakok, ajtók kétfokozatú vasalatrendszerrel készülnek, amelyek a hagyományos zárási funkció mellett többletbiztonságot nyújtanak. Ezt különleges szilárdságú ötvözetből készült gombafejcsapos zárakkal, másrészt több zárónyelvvel érik el.

A minőségi gyártók az ablakoknál külön figyelmet szentelnek a sarkok és szabad részek kialakításának, hogy a szárny ne legyen kiemelhető.