A műanyag nyílászáró

Nyílászárókat már ötven éve készítenek műanyagból.

Nyílászárókat már ötven éve készítenek műanyagból. Az UV sugárzás- és ütésálló, modifikált kemény PVC-ből lévő termékek ma már nem színeződnek el, mint korábban, nem vetemednek, nem korhadnak, jó az időjárás- és kopásállóságuk, karbantartási szükségletük minimális.

A ránézésre hasonlónak tűnő gyártmányok között nagyok a különbségek: eltérhet az alapanyag minősége, szilárdsága, tartóssága, a szerkezet és a feldolgozás minősége, más lehet a profilképzés, a tömítőrendszer. Az igényes gyártók a legmagasabb kategóriájú anyagot használva a sarkokat saját anyaggal hegesztve alakítják ki, amivel olyan homogén szerkezetet nyernek, mintha az egész keret egy darabból készült volna.

A lágy alapanyagot felváltotta a kemény, a profilba acélmerevítés került, ezáltal nőtt az ajtók, ablakok stabilitása, tartóssága. A minőség ismérve a kemény PVC-ből, acélmerevítéssel készült, legalább ötkamrás profil és a különleges üvegezés. Ma már léteznek hármas üvegezésű, nehéz nemesgázzal töltött vagy vákuumos, reflexiós bevonattal ellátott, fokozottan hőszigetelt üvegezésű (0,8 W/m2 U-értéket mutató), csúcstechnológiás típusok is.