A fa nyílászáró

Annak ellenére, hogy a fa nyílászárók drágábbak, mint a műanyagok, a természetesség, a gazdagodó színválaszték miatt sokan ezeket választják.

Annak ellenére, hogy a fa nyílászárók drágábbak, mint a műanyagok, a természetesség, a gazdagodó színválaszték miatt sokan ezeket választják. Alapanyagnak általában mesterségesen szárított lucfenyőt, borovi fenyőt, ritkábban erdei fenyőt, elvétve tölgyet, csert, egzotikus faféléket használnak a gyártók.

A tokot és a szárnyat úgynevezett élfából alakítják ki. A vetemedés, csavarodás, repedezés elkerülése végett három vagy több rétegből ragasztóval, 68-70 mm szerkezeti vastagsággal tömbfát képeznek. Az egyes rétegek a csomók, nagyobb hibák kiejtésével, hosszabb-rövidebb darabokból, fésűs összelapolással hossztoldva készülnek.

Az igényes (Actual), lazúros szerkezeteknél a külső és belső borítóréteget hossztoldás nélküli lamellákból gyártják. A feltűnően olcsó fa nyílászáró joggal keltheti fel a gyanúnkat: valószínűleg nem megfelelő fafajtából készült, ezért néhány éven belül vetemedés, repedés várható rajta! A jó minőségű alapanyag azonban kellő szilárdságú, erős és alaktartó, egyben könnyen megmunkálható.

Az anyag mellett legalább olyan fontos a szakszerű beépítés is. Gyakran előfordul például, hogy nem megfelelően kiszárított fát építenek be, ami a későbbiek során szintén vetemedéshez vezet.